Katuns & Mountains - Photo story
10. avgusta 2013. u Etno selu ”Nevidio” u Pošćenju kod Šavnika, otvorena je izložba umjetničkih fotografija Katuns & Mountains - Photo story, autora Igora Šuntića -akademskog slikara i umjetničkog fotografa

  

Katuns & Mountains - Photo story

U Etno selu "Nevidio" u Pošćenju kod Šavnika, otvorena je izložba fotografija Katuns & Mountains - Photo story,

autora Igora Šuntića - akademskog slikara i umjetničkog fotografa


 

Bijeli konj na katunu Galič-Sinjavina

 

 

 

Igor Šuntić: "Ova izložba je nastavak niza planiranih izložbi Katuns photo story, započetog izložbom u Etno selu ”Montenegro” u Breznima, 12.07.2013, u okviru Festivala svježine. Cilj ovih izložbi je da u toku ljeta, prvenstveno turistima, bude prezentovan jedan poseban i teško pristupačan svijet katuna, koji je daleko od magistralnih puteva, sakriven od očiju prolaznika i turista, u čijim ljepotama i čarima mogu uživati samo oni najuporniji, jer se do mnogih crnogorskih katuna može doći samo dobrim terenskim vozilom a nerijetko je potrebno i dugo pješačenje. Kao nagradu za uloženi napor dobijate pogled i uvid u jedan nevjerovatan specifikum katuna, život u iskonskom obliku sa prirodom, specifičnu arhitekturu katuna, autentične etnografske predmete, domaće i divlje životinje, mirise u ukuse poljskog cvijeća i šumskih plodova, nezaboravne priče seoskih maštara i još mnogo toga. Ove fotografije su nastajale nekoliko godina na katunima Durmitora, Sinjavine, Lole, Krnova i Moračkih planina, u svim godišnjim dobima, bilježeći tako specifičnu atmosferu  osobenu likovnost i estetiku planina na kojina se nalaze ovi katuni. Ove izložbe su ujedno i poziv svim turistima da posjete crnogorske katune, upoznaju se sa tom jedinstvenom ljepotom i čarima tradicionalnog života."

Boljska greda

 

Izložbu je otvorila Radmila Krgović – urednica magazina Renome riječima:

”Na fotografijama Igora Šuntića su prisutne sve primarne osobine fotografije i njena funkionalnost, koja se ogleda između ostalog u informativnoj,  edukativnoj, zabavnoj i estetstkoj funkciji, sa akcentom na estetski i umjetnički fokus. Šuntić svojim fotografijama  "brani" trenutke od zaborava čuvajući njihovu autentičnost viđenu okom umjetnika i estete sa porukom koja gledaoca ne ostavlja ravnodušnim. Igor Šuntić ima to posvećeno, senzibilno i oštro oko da osjeti trenutak i sačuva ga od prolaznosti. Jer, sve se mijenja. Promjena je jedina konstanta a to fotograf pogledom kroz objektiv najbolje osjeća prateći pejzaž koji nikada nije isti. Jedno mjesto u različitim vremenskim periodima daje različit doživljaj. Planina je bezgranično bogata tim trenucima i na umjetnikovim fotografijama se osjeća estetika prirodne planinske čarolije. Na crnobijelim fotografijama se motivi ređaju jedan za drugim dinamičnim ritmom koji u primarni dio postavljaju samu likovnost, a fotograf  ih koristi  kao alat za realizaciju svoje  ideje. Veoma važnu ulogu u promjenjivim motivima pejzaža katuna i planine igra infrared fotografija koja se  kao tehnika umjetničkog izraza uspješno koristi u pejzažnoj fotografiji. Estetika oku nevidljivog,  Šuntića  je  privukla da nam  svojim fotografijama  približi neke suptilnije dimenzije planine i katuna. Na nekim fotografijama autor bilježi iskrenu toplinu  života na katunu koja donosi mir posmatraču, dok  je na drugim  izražena specifičnost atmosfere dinamikom  snažnih oblaka nad katunom, hladnim jutrima sa izmaglicom ili spektakularnim pogledima sa planinskih vrhova, kao i impresijama iz zvjezdanih noći na katunu, obasjanih blagom mjesečinom. Infracrvenu i crnobijelu tehniku Šuntić  koristi na svojim fotografijama kako bi nam prikazao svoju priču sa planine interesantnijom i drugačijom, oplemenjenu umjetničkim izrazom. Granice umjetnikovih  vidika se nalaze u oku posmatrača  koji sam svojom suptilnošću domaštava ovu jedinstvenu priču posmatrajući fotografije Igora Šuntića.”

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit