Dječija soba

Dječje sobe su višefunkcionalni prostori u kojima djeci treba napraviti kvalitetne uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvalitet prostora će zavisiti od prostornih parametara, izbora namještaja kao i njegove dispozicij

 


Uređenje dječje sobe je vrlo zahtjevan zadatak, jer gotovo nijedan drugi prostor u kući ne objedinjuje toliko različitih funkcija. Djeca, zavisno od uzrasta i pola, imaju različite potrebe, koje se obzirom na brzo odrastanje mijenjaju, pa su zahtjevi za uređenje njihovih soba utoliko zahtjevniji. Kako biste sve to mogli jednostavno i praktično propratiti, potrudite se da sobu opremite fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima.
Dječja soba je prvenstveno prostor namijenjen za spavanje i odmaranje, pa su kriterijumi za odabir kreveta i madraca vrlo visoki. Kvalitet spavanja uticaće na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta kreveta i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela. Prilikom kupovine posavjetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.


Dječja soba je i radni prostor, koji školarcima mora pružiti maksimalan komoditet u smislu potrebne veličine radnog stola, propratnih sadržaja i mogućnosti što bolje koncentracije. Kako bi učenje bilo što prijatnije, enterijer sobe mora biti usklađen s potrebama i željama djeteta. Preporuka je da djecu treba ukljhučiti u uređenje sobe kada se radi o biranju boja, oblika tj. stila namještaja, likova kojima žele dekorišu sobu, itd. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, ne opirite se zahtjevima mališana, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama.
Ugodan ambijent sobe povoljno će uticati na proces koncentrisanja i učenja. No, stvaranje ostalih optimalnih uslova osiguraće mogućnost zadržavanja koncentracije. Pravilan položaj radnog stola, obzirom na izvor prirodne svjetlosti, jedan je od osnovnih uslova koje je potrebno zadovoljiti. Svjetlost mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, tj. desne za ljevake. Ukoliko je izvor svjetlosti naprijed, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu, koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutnim potrebama.


Kada se govori o poziciji radnog stola u prostoru, važno je obratiti pažnju na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan međuodnos je onaj u kome dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez okretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete pri učenju, budite svjesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a pogotovo kada su mu vrata smještena iza leđa.
Uz radni sto osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte da ih ne stavljate na suprotni kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radnog stola smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente koji nisu vezani za učenje.


Dječja soba je i igraonica. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe i omogućite igru na podu, koji je često omiljeno mjesto zabave. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, zavisno od sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportiste osigurajte enterijer u sportskom stilu, ljubitelje crtaća enterijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas usmjeravaju vaša djeca.


Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, crtati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umjetničkih radova u svakom trenutku kada ih požele prezentovati svim ukućanima.
Uređenje dječje sobe je izazov, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti podsticajan, maštovit i ugodan vašem djetetu!

(RENOME broj4)
Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit