Kamini


Odabirom vrste kamina dajete karakter prostoru u kome se on nalazi.

 

Poznata je izreka da kamin čini kuću domom. I zaista, nijedan element uređenja prostora ne može stvoriti osjećaj zadovoljstva kakav se javlja dok sjedite uz kamin.
                           

                                                          Toplina sa stilom

 

                                                                      
Razvoj kamina je započeo u 14. vijeku iako je otvoreno ložište i ranije predstavljalo centralni dio i «srce» kuće. Tokom vjekova kamin je doživio mnogobrojne tehničke i dekorativne izmjene, koje su bile propraćene smjenom stilskih razdoblja. U 19. vijeku dobijaju jednostavnije oblike kao suprotnost ranijim „nakićenim“ kaminima.

                                                            

Sve do danas možemo susreti različite stilove u oblikovanju kamina, od modernih, u čistim geometrijskim linijama do onih koji i dalje prate smjernice velikih istorijskih perioda. Odabir kamina zavisiće prije svega od stila uređenja vašeg doma, koji će, bilo da je moderan, klasičan, rustikalni ili stilski, biti naglasak i dopuna već postojećoj udobnosti prostora.


Kamini se izrađuju od različitih materijala, pa će i biranje završne obloge zavisiti isključivo od vaših želja. Osim toga, možete odabrati kamin s otvorenim ili zatvorenim ložištem i ugraditi određeni tip gusanog ložišta, koja se međusobno razlikuju prema veličini, snazi, načinu otvaranja vrata itd. Ložišta mogu biti na čvrsta, električna ili plinska goriva. To će zavisiti ode postojećih uslova prostora u koji se kamin ugrađuje.


Kako bi ugradnja kamina bila kvalitetna, a njegovo funkcionisanje pravilno i prijatno, potrebno je zadovoljiti određene zahtjeve u kojima će vam najbolje pomoći firme koje ugrađuju kamine. Savjetovanje sa stručnjacima i izvođenje radova specijalizovanih firmi omogućiće garanciju za proizvod koji se ugrađuje. Osim toga, oni će preporučiti tip kamina koji će najbolje odgovarati postojećim uslovima.
Kamini se uvijek postavljaju na dovoljno čvrstu i stabilnu podlogu. Svojom težinom stvaraju pritisak pa nije preporučljivo da stavljaju na podloge s mekim izolacijama, jer dolazi do pritiska i pucanja na kontaktu između kamina i zida.


Najprijatniji osjećaj stvaraju kamini s ložištem na drva, zbog prirodnog načina loženja. Ali, ugradnjom ovakvog tipa ložišta trebalo bi da budu zadovoljeni određeni uslovi. Jedan od osnovnih je osiguranje dovoljnog obima dimnjaka, koji za otvorene kamine iznosi Ø 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 200 – 250 mm. Ukoliko imate manji obim dimnjaka, stručnjaci će vam savjetovati tip kamina i ložišta koji će se uklopiti i u manje obime.Sljedeći bitan zahtjev je dovođenje svježeg vazduha koji će pomoći boljem sagorijevanju, a time i bržem zagrijavanju prostorije. Optimalan obim cijevi za dovod spoljnjeg vazduha je Ø 160 mm, a obim može biti podijeljen u dvije ili tri cijevi manjeg obima.


Položaj kamina u prostoriji trebalo bi da bude naglašen tako da je pogled na njega omogućen sa svih strana. On postaje centralno mjesto okupljanja, naročito u hladnim jesenjim i zimskim danima kada se više vremena provodi kod kuće u porodičnom okruženju. Romantično i toplo grijanje koje širi oko sebe prija svakom pojedincu i stoga požurite ukoliko još niste ugradili kamin i uživajte ove zime u njegovim čarima...


Piše:Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
       www.interijerNET.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit