Predrag Vučković
Let iznad mogućeg
 Ako si ikada probao letjeti, uvijek ćeš hodati zemljom  sa pogledom u nebo – gdje si bio i gdje se želiš vratiti.
                                                                                                                                                                         Leonardo da Vinči.
 
Predrag Vučković
 
Ko je Predrag Vučković
Profesionalni fotograf ekstremnih sportova i jedan od nekolicine internacionalnih fotografa kompanije Red Bul. Fotograf bogatog iskustva koji svojom spremnošću, znanjem i posebnim veštinama stiže na mjesta koja nijesu dostupna običnim ljudima.
 
 
Šta Vas je motivisalo da zavolite ekstremne sportove i da se njima profesionalno bavite?
U mom slučaju sve je počelo kao što to obično i počinje kod većine ljudi iz hobija, a kasnije se pretvara u profesionalizam. Jednostavno adrenalin i mogućnosti da radite nešto što drugi ne mogu u ekstremnim sportovima vas vuče da idete naprijed i pomjerate granice. 
 
 
Pored bavljenja ekstremnim sportovima, profesionalno se bavite i fotografisanjem ekstremnih sportista svjetskog nivoa. Kako ste kazali „ ne postoji mjesto na planeti koje biste željeli da fotografišete a da to nijeste uradili“. Koji  je Vaš izazov danas u oblasti  fotografije?
Često se pojave mjesta koja vas na ovaj ili onaj način privlače da odete na njih, jer naša planeta ima toliko specifičnih mjesta koja predstavljaju posebnu vrstu izazova. Izazov kada je u pitanju fotografija uvijek je drugačiji, tako da sam pristup odlaska na neku lokaciju u potpunosti zavisi od toga šta vam vaša mašta odredi. Ono što uvijek volim da kažem je da fotografi sve te lokacije gledaju posebnim očima i na drugačiji način, tako da i neka obična mjesta mogu kroz aparat da se dočaraju sasvim drugačije od realnog. Upravo je to razlog zašto se jedan fotograf izdvaja od drugog i zašto se profesionalni fotograf izdvaja od nekog amatera.    
 
 
Šta za Vas znači pojam hrabrost?
Uvijek bih prije hrabrosti istakao pojam straha jer je u stvari on vaš čuvar koji vam ne dozvoljava pređete one zabranjene granice. Hrabrost, iskustvo i sam trening u određenim situacijama pomažu vam da te granice pomjerate.  
 
 
Imate hrabrosti da dođete tamo gdje ranije nije došao čovjek, kada su u pitanju kanjoni,  fotografisali ste ajkule, podmorje,  razne ekstremne sportove u pustinji i na drugim mjestima sa ciljem da  sačuvate  trag iz tog dijela kroz video i foto zapis. Imate li straha od nepoznatog i kad je on bio najprisutniji?
Kao što sam pomenuo strah je uvijek prisutan jer odlazak u nepoznato uvijek nosi neko iznenađenje. Bilo je nekoliko situacija gdje se strah pojavljivao u nekom drugačijem obliku, ali svojom prisebnošću, vrlo često timskim radom i kontrolom nastale situacije, taj strah sam prevazilazio. Ne bih nijednu situaciju posebno izdvajao jer svaka od njih nosi sa sobom nešto drugačije.
 
 
Pored ljubavi prema fotografiji, kazali ste da Vam je na prvom mjestu sigurnost tima sa kojim radite. Da li ste imali situaciju kada nijeste mogli predvidjeti sve okolnosti i da je nešto  izmaklo kontroli?
Ne postoji nijedna fotografija zbog koje bih ugrozio sebe ili sportistu sa kojim radim, jer, ako bi se nešto dogodilo, ta fotografija kasnije ne bi imala nikakvu vrijednost. Svako fotografisanje vrlo detaljno planiram i trudim se da komunikacija sa ljudima sa kojima radim bude dogovorena do najsitnijih detalja. Ovakav pristup me do sada nijedanput nije odveo do nekih neprdviđenih okolnosti.
 
 
Koliko je važno mjesto i vrijeme kada želite da napravite željenu fotografiju?
Sama lokacija kao i vremensko svjetlosni uslovi već su više od pola neke buduće nastale fotografije. Ako se sve to može kontrolisati u tom slučaju mi je jako važno gdje i na koji način bih pravio tu fotografiju, ali pošto to nije uvijek jednostavno onda se nekako držim teorije da treba fotografisati bilo kada i bilo gdje. U ovom slučaju ćete se sigurno vratiti kući sa barem jednom fotografijom koja će vas ispuniti zadovoljstvom i podržati vaše sopstvene kriterijume. 
 
Razgovarala: Radmila Krgović
 
(Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanju RENOME broj 8.)
 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit