Toplina sa stilom


U ovim hladnim zimskim danima...

 

kada se temperatura spušta nisko ispod nule, ugrijaće vas dobro ogrevno tijelo, ali i topli ambijent vašeg doma ili radnog mjesta.

 

Topli enterijeri
Psihički doživljaj topline prostora, izazvan elementima opreme i bojama, često je toliko snažan da je ukupan doživljaj potpun jedino uz sjedinjeno fizičko i psihičko osjećanje topline

Osjećaj hladnoće, koji probija sa svih strana, nije nikome ugodan. Spas uz radijator, kamin ili neku drugu vrstu grijanja garantuje brz povratak među one koji imaju privilegiju da ostanu kod kuće i da se ne tresu od zime. Ali, uz fizički osjećaj toplote, koji će stvoriti dovoljno visoka temperatura vazduha u prostoru, opšti osjećaj nadoknadiće primjereno enterijersko uređenje. Psihički doživljaj topline prostora, izazvan elementima opreme i bojama, često je toliko snažan da je ukupan doživljaj potpun jedino uz sjedinjeno fizičko i psihičko osjećanje topline.

Toplina enterijera zavisiće najprije od odabranih materijala, stila uređenja i pratećih boja. Potrebno je istaknuti kako i naoko hladni materijali ili minimalistički stilovi uređenja, koji se često prezentuju kao hladni, mogu biti potpuno drugačiji u konačnom doživljaju prostora i stvoriti prijatan i topao ambijent.
Vječno i neiscrpno u oblikovanju i postizanju atraktivnih dizajnerskih i enterijerskih rješenja, uvijek moderno i u trendu, primjenjivo u svim podnebljima i klimatskim zonama – svakako je drvo! Toplinu koju stvara u enterijeru, teško će nadmašiti bilo koji drugi materijal, jer je u svijesti ljudi zauzelo visoku poziciju kada je u pitanju stvaranje tople atmosfere u prostoru. Osim toga, kao prirodni materijal ima dodatne kvalitete, jer u unutrašnjost doma uvlači prirodu i smirenost i ljepotu koju samo ona posjeduje.
Drvo se u enterijeru pojavljuje kroz različite stilove uređenja, ali će svakom od njih dati poseban izraz i toplinu, pa čak i kada se primjenjuje u modernim, geometrijskim formama. Boje drveta, od najsvjetlijih do najtamnijih, praviće skladnu kompoziciju s ukusno odabranim bojama ostalih elemenata prostora.
Dekorativne tkanine toplih boja, poput žute, narandčaste, nijansi smeđe ili crvene, prošarane većim ili manjim uzorcima, stvoriće topao ambijent i biti prijatne kao obloga garnitura i stolica za sjedenje. Podne prostirke i različite vrste tepiha obogatiće podnu površinu i dati joj dodatnu toplinu, čak i kada je drvena i sama po sebi vizuelno topla.
Stilovi uređenja takođe će definisati osjećaj u enterijeru. Npr.rustikalni stilovi sami su po sebi topliji od modernih minimalističkih enterijera, koji za cilj često imaju hladnoću kao konačan utisak. Ipak, udobnost koju će proizvesti odabrani stil uveliko se može korigovati odabirom materijala i boja. Rustika, uz primjenu tamnijih boja drveta i hladnih boja zidova i podova, biće daleko od prijatnog i toplog enterijera za razliku od modernog minimalizma, koji može karakterisati primjena toplih boja ili materijala.
Prostor će dobiti dodatnu toplinu primjenom različitih detalja i ukrasnih predmeta, koji će se isticati kroz materijal ili boju. Naročito će toplinu unijeti predmeti koji oslikavaju vašu ličnost, u prostor unose identitet i čine ga unikatnim. Prostor koji oslikava baš vas, omogućiće da se u njemu najprijatnije osjećate, a to je i krajnji cilj, jer to je dom u kome živite! Toplina materijala, stilskog uređenja i odabranih boja biće dopuna ukupnom osjećaju i garancija da će ova zima biti zaista topla!
 

Piše: Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr
kontakt@interijernet.hr

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit