Parketi

                                    Priroda u vašem domu

 

 

Parket je bio i ostao omiljena podna obloga pri opremanju stambenih, javnih i poslovnih prostora. Odlikuju ga trajnost, lakoća održavanja i udobnost, koju unosi u prostor.


Harmoničan odnos čovjeka i prirode prenosi se u enterijer kroz primjenu drveta u oblikovanju namještaja i postavljanju drvenih, zidnih i podnih obloga. Kada se govori o podovima i podnim oblogama, potrebno je naglasiti njihovu vizuelnu dominantnost u prostoru zbog ukupne površine koju zauzimaju. Upravo iz tih razloga, vrsta podne obloge značajno utiče na udobnost prostora. Efekti prirode koje parket unosi u prostor, neće vas ostaviti ravnodušnim u hladnim - minimalističkim ili izrazito toplim - rustikalnim prostorima, pa se još jednom potvrđuje da je parket prava podna obloga za svaki ambijent.

                                                              Kant parket, Jasen

Parketi se izrađuju od domaćih vrsta drveta poput hrasta, bukve, jasena, graba, trešnje, bagrema, javora, kao i stranih vrsta drveta kojima pripadaju i egzote. Obzirom na podneblje u kome živimo, najbolje je odabrati parkete od domaćih vrsta drveta, koje su prilagođene klimatskim uslovima u kojima su stabla izrasla i u kojima se koriste kao podne obloge.
Termičkom obradom drveta oplemenjuju se i čine vizuelno privlačnijim parketi od bukve, jasena i graba. Oni obradom mijenjaju boju u tamnije tonove i postaju otporniji na štetočine i vlagu. Finalna boja parketa zavisi od vrste drveta, laka i eventualne želje za toniranjem. Ukoliko nijeste sigurni šta želite, naručite izradu različitih uzoraka, koji će vam pomoći u konačnom odabiru. Nužno je upoznati vrste parketa i njihove karakteristike zbog konačanog izbora, obzirom na buduću namjenu prostora.

                                                           Masiv parket, hrast

Masivni parket je klasičan proizvod, izrađen od jednog komada drveta u debljini 21 mm i često se koristi u opremanju svih vrsta prostora. Kvalitativne vrste, različite dimenzije i mogućnosti slaganja daju širok asortiman ponude parketa, pa se tako ovaj proizvod prilagođava individualnim željama korisnika. Masivni parket, proizveden stručno, uz strogu kontrolu kvaliteta, zadržava svoja svojstva i upotrebnu vrijednost preko 50 godina.
Masivni parket nove generacije je onaj debljine 14mm. Tanjim parketom lakše se izravnavaju nivoi kada se parket kombinuje sa drugim vrstama podnih obloga, tanji parket bolje propušta toplotnu energiju, ukoliko se koristi podno grijanje, jeftiniji je, a ima sve kvalitativne odlike parketa uobičajene debljine, uključujući i mogućnost višeg brušenja.

Parketne daske hit su u uređenju enterijera. Dugi i široki drveni elementi kreiraju udobnost tradicionalnih porodičnih kuća, a posebno do izražaja dolaze u prostorijama veće površine. Masivnost i čvrstoća dasaka osiguravaju kvalitet, pa su neizostavan dio uređenja modernih enterijera, i očuvanih i obnovljenih tradicionalnih kuća i vila. Uobičajeno je slaganje dasaka u formi tzv. seljačkog poda, ali su zahvaljujući obradi pero-utor mogući i drugi oblici slaganja.
Lamel parket je vrhunac popularnosti doživio u drugoj polovini 20. vijeka, kada je masivno koriš'en pri opremanju novoizgrađenih stambenih i poslovnih objekata. Polja sastavljena od lamelica lijepe se na mrežicu koja se postavlja na pod. Ovaj način postavljanja je vrlo jednostavan, a pravilnim održavanjem pod može trajati nekoliko decenija, s obzirom da su lamelice debljine 8 mm, pa se mogu više puta brusiti. Lamel parket je najpovoljnija podna obloga od punog drveta.
Posebna kategorija lamel parketa je kant parket, koji garantuje izdržljivost i nudi zanimljiva estetska rješenja. Izrađen je od malih, međusobno spojenih letvica, kod kojih je skupljanje i širenje drveta svedeno na minimum. Jednostavan je za održavanje i upotrebu, pa je kao takav u početku bio namijenjen za frekventne prostore. Zbog svojih vizuelnih i kvalitativnih vrijednosti, postao je popularan i u stambenim prostorima. Debljine je od 14 do 22 mm, širine letvica 10 do 20mm, a dužine do 300mm.

Mozaik parket se postavlja od komada drveta različitih veličina, vrsta i boja. Slaže se po unaprijed zadatim šemama, čiji tvorac možete biti i sami i tako stvarati unikatne mozaike. Ovakav parket može prekrivati kompletnu podnu površinu ili samo određeni dio, koji se želi naglasiti.
Parket pruža raznovrsne mogućnosti postavljanja i naglašavanja poda, koji značajno utiče na konačni vizuelni utisak prostora. Odaberite parket, unesite prirodu u svoj dom i uživajte u harmoničnim odnosima u enterijeru vašeg doma.

                                                                 Lamel parketi

Lamel parket je specifičan parket koji se vrlo često koristio prilikom stanogradnje sedamdesetih i osamdesetih godina.

                                                           Lamel parket, jasen
Letvice lamel parketa su debljine 8mm vodoravno postavljene na mrežici kao mozaik parket.
Najčešće je postavljen kao engleski vez i isporučuje se u kockama spremnima za postavu.
Prednosti lamel parketa su cijena i mogućnost postavljanja na podloge koje nisu idealne.
Najčešće se proizvodi od Hrasta, Jasena i Bukve.


Kod  ugradnje mozaik parketa mogu se koristiti gotovi elementi koji se naručuju po mjeri, kao što su bordure

(ivičnjaci ), medaljoni, ugaoni elementi i sl.
Naši parketari mogu izraditi mozaik pod prema svakoj vašoj zamisli.


Gotovi tvornički obrađeni parketi
Gotovi parket je odmah po izvršenom postavljanju spreman za upotrebu.
Gotovi parketi se proizvode u različitim dimenzijama, mogu biti od masivnog drveta ili višeslojni.
Zavisno od proizvođača gotovi parket se isporučuje fabrički lakiran u više slojeva.
Tvornički gotovi parket može biti lakiran sjajnim, polu sjajnim ili mat lakom .
Uz završnu obradu lakom moguće su i zavisno od proizvođača ostale završne obrade kao što su ulje i bojanje.
Ukoliko su vaše želje usmjerene prema tamnijim tonovima drveta, svakako razmislite o Termo tretiranim parketima.
Samim procesom termo tretiranja drvo je otpornije, a boja parketa poprima tamnije tonove.
Tehnologijom termo tretiranja parket postiže veći kvalitet od prirodnog stanja

                                                          

Piše: Monika Galović, dipl.ing.arh

www.InterijerNET.hr

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit