Staklena opeka

Staklena opeka
Arhitektonski trend

Staklena opeka igra važnu ulogu u modernoj arhitekturi, koju obilježavaju otvoreni i osvijetljeni prostori svijetlih boja. Osigurava prodor svjetlosti, toplotnu i zvučnu izolaciju, sigurnost i potrebnu termootpornost.

Takođe, omogućava izolaciju prostora koji bi trebalo da budu zaklonjeni i intimni uz dovoljnu količinu prirodne svjetlosti. Potrebni vizuelni efekti će se postići upotrebom staklene opeke različitih boja, dimenzija i oblika. Odlično se kombinuje s drugim materijalima - drvo, kamen, keramika, metal kojima oplemenjuju svaki prostor bez obzira na stil.
Renzo Piano, Piero Lissoni, Atelier Mendini i drugi, imena su koja garantuju originalni dizajn, osmišljenost oblika i kvaliteta ugradnje koji još više ističu osobine koje čine staklenu opeku privlačnim materijalom. Koristi se za enterijersko i eksterijersko oblikovanje i uređenje, pa se tako može postaviti u svim stambenim, poslovnim i javnim objektima, u obradi spoljašnosti ili uređenju okoline. Koristi se u obliku prozora, fiksnih staklenih stijena, pregradnih zidova, ograda, pregradnih panela, podnih i zidnih površina itd, koji mogu biti u ravnim, kosim ili zaobljenim oblicima. U stambenim prostorima se koristi i za pregrade kupatila, kuhinjske pultove, dekorativne prozore, balkonske i ograde za stepenište. Često se koristi u poslovnim i javnim objektima, školama, garažama, proizvodnim pogonima, tehničkim prostorijama itd.
Podna i zidna staklena opeka, zahvaljujući novom dizajnu i novim osobinama,
(nosivost, protivkliznost i protivpožarnost), sve više nalazi primjenu u osvjetljavanju prostora koji su zaklonjeni od izvora svjetlosti. Takođe, omogućava podna i zidna osvjetljenja koja su efektna oko bazena, puta do kuće i sl.

Odlična je za održavanje i kao takva preporučljiva i za prostore u kojima se mora osigurati visoki stepen čistoće poput sanitarnih, bazenskih i wellness prostora. Proizvodnja staklene opeke započela je na samom početku prošlog vijeka, kako bi se njome osigurala prirodna rasvjeta u industrijskim pogonima. Proizvodnja je napredovala i danas se na tržištu mogu pronaći dimenzije, boje i uzorci staklene opeke za svačiji ukus, a posebni komadi s aplikacijama od obojenog stakla predstavljaju prava umjetnička djela. Mogućnosti poigravanja sa staklenom opekom u dizajniranju i projektovanju su neograničene. Različitim načinima njene primjene mogu se stvoriti prostrani i osvijetljeni prostori koji u stvarnosti nemaju toliko veliku površinu. Transparentnost i dovoljna količina svjetlosti, koju staklena opeka propušta, učiniće svaki prostor vizuelno većim, a samim tim će i boravak u njemu biti prijatniji. Načini zidanja i postavljanja staklene opeke su različiti – klasično zidanje, suvomontažni način u drvenom ili aluminijskom okviru, silikonski materijali, ugradnja prefabrikovanih elemenata itd. Prefabrikovani paneli mogu biti zidni, podni i plafonski, pa se kao gotovi elementi, izrađeni prema potrebnim dimenzijama, ugrađuju u objekat. Pravilna i kvalitetna ugradnja osiguraće isticanje svih prednosti staklene opeke, a one su:
- neograničenost u dizajnerskim rješenjima enterijera i eksterijera
- dobra izolacijska svojstva
- svjetlosnim efektima stvara ugodan ambijent za boravak
- pregrade su čvrste, stabilne i dugotrajne
- jednostavna je za održavanje.

Veliki povratak staklene opeke usko je povezan s arhitektonskim trendom otvorenih i osvijetljenih prostora i važnom ulogom stakla u savremenoj gradnji. Zato nije čudno što je staklena opeka postala omiljeni element za eksterijere, a posebno enterijere.

 

Monika Galović, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit