2018. GODINA EVROPSKOG KULTURNOG NASLJEĐA
 Pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost” počela Evropska godina kulturnog nasleđaTokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i – Evrope.

U svojoj raznolikosti i bogatstvu, kulturno nasljeđe spaja ljude i pruža im zajedničko razumijevanje mjesta u kojima žive i koja čine veliki evropski kontinent. Od antičkog mita o Evropi do današnjeg doma za više od 500 miliona ljudi, to nasljeđe se pronalazi u selima i gradovima, zamkovima i crkvama, umjetničkim djelima u muzejima, ali i u domovima, zanatima i bakinim kuhinjama.

Detalj sa Duklje, Foto: Arhiva časopisa Renome

Kako bi promovisali Evropsku godinu kulturnog nasleđa, EU info centar u Beogradu i Delegacija EU u Srbiji su, u saradnji sa digitalnom platofmom  Europeana napravili kalendar za 2018. u kome je predstavljen mali dio bogatog kulturnog nasljeđa Srbije i Evrope, doprinosa iz Srbije portalu Evropeana kao i selekcija radova sa tog portala. To je prvi korak u obilježavanju godine kulturnog nasljeđa, kome će slijediti raznovrsne aktivnosti organizovane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu – u EU info centru i dva EU info kutka.

Ostaci antičkog grada Duklje; foto: Arhiva časopisa Renome

U Briselu, institucije EU posvećene su aktivnostima u vezi sa Evropskom godinom kulturnog nasljeđa, a kroz program Kreativna Evropa raspisan je poziv za podnošenje projekata saradnje koji su u vezi sa kulturnim nasljeđem. Dodatne mogućnosti za finansiranje najavljene su kroz programe Erazmus+, Evropa za građane i građanke, Horizont 2020 i druge.

Izvor: https://.europa.rs

 

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit