Poznata džez saksofonistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević u Crnoj Gori
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018”.

Poznata džez saksofonistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević će sa svojim sekstetom boraviti u Crnoj Gori na koncertnoj turneji od 18. do 20. aprila,  u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018”.

 

Pored koncerta u Podgorici koji će biti održan 20. aprila (KIC „Budo Tomović“), nastupiće 18. aprila u Tivtu (Zbirka pomorskog nasljeđa, Porto Montenegro) i 19. aprila u Baru (Dvorac kralja Nikole).

 

Susret s umjetnicom i muzičarima organizujemo u petak, 20. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u 14 sati.

Molimo medije koji su zainteresovani da svoj dolazak potvrde na broj 069 417 029 najkasnije do 19.aprila do 16 sati. 

 

Napominjemo u Podgorici će pored koncerta svoje autorske muzike, Jasna Jovićević održati i radionicu Kreativna reciklaža-Mjuziklaža u Američkom uglu u 12 sati.

 

Jasna Jovićević je saksofonistkinja, flautistkinja i kompozitorka iz Srbije. Završila je Muzičku akademiju “Franc Liszt” u Budimpešti, a magistrirala je kompoziciju na Univerzitetu “York” u Torontu. Osvojila je za svoje kompozicije i performanse brojne nagrade kao što su: Veneto Jazz u Italiji, Banff Centre u Kanadi, ArtsLink i OMI u Njujorku, Djerassi Residency u San Francisku, kao i na mnogim drugim takmčenjima u Milanu, Budimpešti i Ljubljani. Svoj rad je predstavila širom Evrope, SAD-a i Kanade, učestvujući na mnogim nacionalnim i međunarodnim festivalima. Snimila je nekoliko džez albuma, među kojima su i njeni solo albumi “Invented Reality” i “The Sound of Birds”. Sada živi u Beogradu, gdje sarađuje sa najvećim domaćim i međunarodnim umjetnicima. Ima iskustva u pedagogiji, s obzirom da je dugo predavala u muzičkoj školi i na univerzitetu. Svije muzičko znanje povezuje sa znanjem o prirodi, psihologiji, jogi i ekologiji, željeći da ohrabri i unaprijedi kreativnost i lično iskustvo u muzici i umjetnosti. Iako je dugo na muzičkoj sceni, tek od 2012. šira publika se upoznala sa njenim radom.

 

 

 

Po povratku u Srbiji, osnovala je novi bend, sa gudačima i perkusijama, osnovala je udruženje “Artrust” u okviru kojeg radi različite edukativne i kulturno umjetničke projekte. Prvobitno su to bile male muzičke radionice za djecu, kao što je kreativna radionica “Mjuzklaža”, a nakon toga, bezbroj dječijih koncerata, slikovnica, smotri i festivala. Ostala je u ekološkoj priči zahvaljujući regionalnom projekatu “The Sound of Birds”, koji je kroz kreativnu kampanju uspio da zaštititi grlice od lova. Kroz taj projekat izdala je istoimeni album; u kompozicijama je  koristila zvuk ptica postavljajući ih u različite muzičke forme. Tu se razvio koncept  radionica kreativne improvizacije, koje su se nastavile i u lokalnom projektu “Oslobodi se i sviraj”. Jasna je takođe pokrenula projekat “New Spark Jazz Orchestra”  u cilju afirmacije ženskog  džez  stvaralaštva u regionu.

Nakon decenije bavljenjem jogom, koja je postala integralni dio njene muzike, prošlog ljeta napravila je svoj projekat “Flow Vertical”. Kroz muziku ona istražuje zvučne vibracije, njihov uticaj na naše tijelo, energiju i kreativnost. Album “Flow Vertical”objaviće uskoro izdavačka kuća FMR Records iz Engleske. Članovi seksteta su: Jasna Jovićević (kompozicija, saksofon, bas klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot), Uroš Šećerov (perksije). Pronalaženje novih ideja i postavljanje istih u nekonvencijalne forme, jako je zabavljaju i usrećuju. Muziku definiše kao vibraciju zvuka koja je vodi kroz vidljivo i nevidljivo, kreira i briše iluziju, proširuje prostor i vrijeme, vodi je kroz mrak. Svaki ton koji je odsviran je molitva i zahvalnost muzici. Muzika je alat, putanja i odredište.

 

 

 

        www.kicpodgorica.me

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit