Kanjon rijeke Nožice

Nožica je rijeka koja se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore, nedaleko od regionalnog puta Podgorica-Veruša-Kolašin.

 

Dvanaest spuštanja niz vodopade i kaskade od kojih neki dostižu visinu od preko trideset metara, bezbroj skokova u prirodne bazene najrazličitijih oblika, klizanje niz stjenovite tobogane, plivanje...

 Doživljaj za sva čula

Fascinantnu prirodu Crne Gore upotpunjuju njeni mnogobrojni i prekrasni kanjoni. Mnogi od njih su još uvijek neispitani, a kroz većinu je prošao samo mali broj ljudi, zaljubljenika u kanjoning, jedan od ekstremnih sportova koji i kod nas posljednjih godina dobija svoje aktere. Naši kanjoni su pravi raj za avanturistički duh koji "pati" od adrenalinske zavisnosti. Svaki od crnogorskih kanjona ima svoje posebnosti, nešto što ga izdvaja i čini atraktivnim, ali svi su lijepi pa se ni najiskusniji majstori kanjoninga ne mogu složiti oko toga koji je najljepši.


Ipak, čini se da je svojim karakteristikama, težak za prolaz, dužinom, kombinacijom različitih elemenata i svim onim što prolaz kroz kanjon čini nezaboravnim iskustvom, najizazovniji kanjon rijeke Nožice.
Nožica je rijeka koja se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore, nedaleko od regionalnog puta Podgorica-Veruša-Kolašin. Sa tog puta se skreće prema selu Brskut i nakon kilometar od mosta na rijeci stiže se do mjesta odakle staza vodi u ovaj atraktivan kanjon. Nožica sa Brskutskom rijekom čini Malu rijeku, čiji kanjon predstavlja posebnu atrakciju.
Gomila epiteta koju su o ovom kanjonu izrekli njegovi posjetioci, navela je trojicu zaljubljenika u čari prirode da se upuste u avanturu, iako niko od nas ranije nije prolazio. Na ulazu u kanjon ne znamo šta nas čeka. Na izlazu nevjerica: ne možemo da vjerujemo da tako blizu stanuje takva ljepota!
Dolazimo do mjesta koje nam je jedan član našeg kluba locirao kao ulaz u kanjon. "Vidjećete stare šporete, frižidere, gume pored puta". Još jedan biljeg naše nekulture, neodgovornosti, nepoštovanja sebe i sopstvene prirode kao svjedočanstvo da teško mijenjamo svijest. Pitam se da li se iko stidi zbog ovoga, osim stranaca koji se crvene u naše ime ne vjerujući da se sa toliko nepoštovanja pojedinci odnose prema prirodi koja ostavlja bez daha.
Iako je već kraj juna, šum rijeke koji dopire nedaleko od mjesta gdje smo se zaustavili da se pripremimo za avanturu, svjedoči da ima dovoljno vode što je najvažniji uslov za potpuni užitak.


Oblačimo ronilačka odijela, kacige, pojaseve, pakujemo užad i drugu opremu. Već nakon pet minuta spuštanja uskom stazicom kroz šumu stižemo do rijeke. Na startu konstatujemo prvu činjenicu: stijene su izuzetno klizave i trebaće nam dosta opreza pri svakom koraku. Naravno, stijene u svakom kanjonu su klizave, ali ovdje nekako više od drugih koje smo prošli, a nije ih mali broj.
Neko vrijeme napredujemo kroz vodu koja vijuga šumom, u pojedinim djelovima plivajući kroz bazene, da bi brzo došli u ambijent pravog kanjona sa visokim liticama i vertikalama. I tada kreće prava avantura kroz neviđenu ljepotu. Toliko puta smo tog dana konstatovali da ni sami nismo svjesni ljepote kojom nas je priroda nesebično darovala.
Uže ubrzo postaje nezaobilazan rekvizit. Spuštanje niz vertikale, slapove, preko previsnih stijena i skokovi u bazene nižu se kao na filmskoj traci. Iako je najveći broj vertikala osiguran postavljenim spitovima, iako nas je samo trojica, napredujemo sporo. No, niko na našem mjesti ne bi žurio jer je rijetka privilegija biti u ovakvom ambijentu. Ipak, koliko vas god priroda opčinila, inspirisala i dotakla najtananija osjećanja, čovjek ovdje ima veliki problem: nedostaju superlativi i riječi kojima se može, makar i u fragmentima, prenijeti ljepota koju osjećamo svim čulima. Iako je prostor oivičen visokim liticama, iako u pojedinim djelovima vidimo samo malo parče neba, osjećaj apsolutne slobode je nešto što dominira u spletu emocija, podstaknutim navalom adrenalina. Čudni i pomalo neobjašnjivi kontrasti struje tijelom i dotiču dušu. Voda pršti na sve strane, stropoštava se u mlazovima a uši bubnjaju od adrenalina. Ovdje čovjek osjeća svaki svoj damar, svaku kap krvi koja kruži venama. Ovdje je svaki korak akcija, ulazak u lavirint emocija i stvarnosti, preplitanje mašte i sna, borba koju najbolje oličava zapjenušana voda koja se trza, skače, šiklja sa svih strana, pa se onda umiri i lagano teče, pa sve iz početka. Sa svakom novom vertikalom zastaje dah, iznenađenja ne prestaju, taman pomislimo da nas ne može impresionirati ništa više i jače od onoga što smo već vidjeli, a ono uslijedi nova atrakcija.


Dvanaest spuštanja niz vodopade i kaskade od kojih neki dostižu visinu od preko trideset metara, bezbroj skokova u prirodne bazene najrazličitijih oblika, klizanje niz stjenovite tobogane, plivanje... I tako, punih šest sati do sastavka sa Brskutskom rijekom. Sidrišta na vertikalama su većinom opremljena fiksnom instalacijom tamo gdje nema prirodnih. Samo na dva posljednja spuštanja nisu postavljeni spitovi, pa je potreban poseban oprez i dobro sidrište kako bi se bezbjedno spustili. Posebno što je organizam nakon toliko sati provedenih u vodi i akciji iscrpljen a koncentracija opada.


Na sastavku dvije rijeke koje prave Malu rijeku dugo odmaramo uživajući u žuboru vode koja dolazi sa dvije strane i čekajući da se tijelo smiri. A onda, polako, uz Brskutsku rijeku, kojoj nikad kraja, prebiramo utiske. Zajednički konstatujemo da je ovo najkompletniji kanjon kroz koji smo prošli jer predstavlja kombinaciju svih drugih. Ali, ujedno i fizički najzahtjevniji tako da se ne preporučuje početnicima u kanjoningu.
Nakon sat i po uzvodnog pješačenja stižemo u živopisno selo Brskut. Ali, tu se ne završava naša odiseja. Moramo se vratiti na početnu tačku, do ulaza u kanjon, što znači i savladati nekoliko stotina metara visinske razlike asfaltnim putem od Brskuta, u debelim neopren ronilačkim odijelima. No, nakon nezaboravnog doživljaja koji nam je priredio kanjon rijeke Nožice ništa nam ne pada teško...(kompletnu reportažu pročitajte u štampanom izdanju časopisa).

Piše: Milan Radović

Fotografije: Boris Čelebić

 
 
Magazin Renome | 2014 all rights reserved | powered by InfoBit